Bezbednost.com

Bezbednost.com

OBUKA

Novi zakon o privatnom obezbeđenju („Službeni glasnik RS” broj 104/13) postavio je izazove svim učesnicima ove privredne strukture da bolje, efikasnije i organizovanije predstave sebe, svoje resurse i svoj kvalitet. Prva, ujedno i najvažnija aktivnost koju je ovaj Zakon naglasio, je podizanje nivoa stručnosti i odgovornosti kroz obavezu polaganja ispita za licencu, koji moraju polagati svi učesnici ovog, trećeg stuba bezbednosti našeg društva. Nastava koja obuhvata 66 časova teorijske nastave i 35 časova obuke iz borilačkih veština, obezbediće da službenici obezbeđenja na teritoriji cele Republike Srbije primenjuju iste standarde, pravila i procedure što do sada nije bio slučaj.

Obuka za sticanje licence za vršenje poslova privatnog obezbeđenja

Pre nego što zaduže uniforme i stanu na ulaz neke ustanove, radnici firmi koje se bave obezbeđenjem moraju da prođu obuku, koja je preduslov za polaganje stručnog ispita i dobijanje licence Ministarstva unutrašnjih poslova. Ovu obuku mogu da prođu u subotičkoj firmi „SuDirekt 24“, koju trenutno pohađa oko petnaestak kandidata, a u zavisnosti od interesovanja, naredna grupa trebalo bi da počne sa radom krajem meseca.

Kako izgleda obuka za sticanje licence?

Program stručne obuke za službenike fizičkog obezbeđenja i redarske službe traje 15 radnih dana, tokom kojih kandidati pohađaju predavanja i vežbe iz pet oblasti, kao što su pravna regulativa, pravila službe i ovlašćena službenika, pružanje prve pomoći, protivpožarna zaštita i samoodbrana, odnosno borilačke veštine.

Svim kandidatima obezbeđeni su rekviziti, literatura i sve što im je potrebno da bi se pripremili za polaganje stručnog ispita – objašnjava Miloš Rašković. Ova oblast regulisana je 2017. godine Zakonom o privatnom obezbeđenju i detektivskoj delatnosti, koji propisuje obavezno licenciranje radnika koji rade na poslovima obezbeđenja, kao i preduzeća i preduzetnika koji se bave ovom delatnošću.

Koje uslove moram ispuniti da bih mogao da se bavim poslom obezbeđenja?

Osim obuke, uslovi koje kandidati treba da ispune da bi dobili licencu podrazumevaju i da su državljani Republike Srbije, da imaju navršenih 18 godina, najmanje treći stepen srednjeg obrazovanja, psihofizičku spremu za obavljanje ovog posla, kao i da nisu kažnjavani niti krivično gonjeni.

Šta posle obuke?

Nakon završene obuke, kandidati dobijaju potvrdu tome da su uspešno prošli obuku i to im je uslov za polaganje stručnog ispita u Ministartsvu unutrašnjih poslova. Kada polože stručni ispit, mogu da podnesu zahtev za izdavanje licence – dodaje Rašković. – Reč je o vrlo traženom zanimanju, za koje su naši sugrađani godinama unazad vrlo zainteresovani, a čija osnovna prednost je da po dobijanju licence vrlo lako pronalaze posao. Za dodatne informacije i prijavu za stručnu obuku, zainteresovani kandidati mogu da se obrate na broj telefona 064/11-50-149.

Kako da se prijavim?

Ukoliko želite se prijavite za obuku za rad u obezbeđenju kliknite na dugme ispod.